Verzorging Wisteria

Koningin van de klimplanten?

Wisteria, in de volksmond als blauweregen bekend, wordt mede door haar geurige blauwe bloemen en royale uitstraling de 'koningin onder de klimplanten' genoemd. Echter - ook de clematis heeft deze veelbelovende bijnaam gekregen. Wij vinden dat beide klimplanten deze mooie vleinaam hebben verdiend en koningin genoemd mogen worden. Wat vindt u? Laat het ons weten op de Nolina Facebookpagina.

Wisteria Amethyst Falls is de perfecte keuze voor de begroeiing van uw pergola, schutting, prieel of voor in grote containers op uw terras. De blauwregen trekt gedurende zijn hele bloeiperiode vlinders naar uw tuin. Deze klimmer kan ook als vrijstaande boom worden geleid: bind Ameathyst Falls aan een sterke paal en snoei de bovenkant ter bevordering van zijtakken. Kijk voor nog meer ideeën op onze inspiratie-pagina.

Twee keer genieten

Wisteria Amethyst Falls bloeit, in tegenstelling tot andere rassen, meteen het eerste plantseizoen uitbundig. Bovendien kunt u twee keer genieten van deze koninklijke juweel: aan het begin van de zomer en tijdens de nazomer. Wisteria Amethyst Falls is een zeer rijkbloeiende, geurende en winterharde klimplant die rustig en compact groeit. In het najaar verliest Amethyst Falls het blad en komt in het voorjaar terug met haar koninklijke blauwe, heerlijk geurende bloemen. Lees hier hoe u Amethyst Falls het beste kunt verzorgen.

Verzorging van Wisteria

Hieronder vindt u een aantal tips voor het planten en verzorgen van uw Wisteria.

Planten | waar, wanneer & hoe

De Wisteria kan worden geplant in de volle grond of in grote potten voor op uw terras. Plant de blauweregen op een plek waar ten minste 6 uur per dag de zon schijnt. Kies de standplaats met zorg en houd er rekening mee dat de plant steeds meer ruimte nodig heeft. De pergola, schutting of prieel moet heel wat gewicht kunnen dragen, dus zorg voor een stevige basis. U kunt de blauwregen ook over een muur of schuurtje laten groeien.

Wisterias groeien het best in een grond rijk aan organisch materiaal. Meststoffen zijn minder noodzakelijk maar als u deze toch wilt toevoegen, kies dan voor een met een hoog fosforgehalte. Dit bevordert de bloei. Wisteria-planten houden van een vochtige grond. Als u ze in een container plant, dan kan deze buiten blijven staan. Bij strenge vorst dient u dan wel ter zekerheid de potkluit af te dekken.

Een methode om de blauwregen beter en meer te laten bloeien is het horizontaal leiden van de zijtakken. Deze groeirichting verandert de hormoonhuishouding van de plant en bevordert de bloei.

Voeding & ziektes

Hoewel de blauwregen eigenlijk niet bemest hoeft te worden (teveel mesten leidt tot overdadige bladontwikkeling en groei) kan een geringe bemesting met een fosforrijke meststof de bloei bevorderen.

Eén of tweemaal per jaar bemesten is meer dan voldoende. U kunt hiervoor het beste rozenmest gebruiken.

Wisterias zijn nauwelijks gevoelig voor ziekten of plagen. Geelverkleuring van het blad wordt vaak veroorzaakt door een te kalkrijke grond (te basisch – te hoge pH). Toevoegen van humusmateriaal om de grond zuurder te maken wil dan nog weleens helpen.

Indien u specifieke vragen hebt dan kunt u altijd terecht op onze Facebookpagina. Onze specialist helpt u graag verder.

Snoeien & bloeien

Snoeien bevordert bloeien! Een Wisteria moét gesnoeid worden om de plant in de gewenste vorm te houden en bloei te stimuleren. Zonder snoeien zal de plant te groot worden en na verloop van tijd minder rijk bloeien.

Doel van het snoeien is het creëren of behouden van een of meer hoofdtakken, een soort "stam", met daaraan korte zijtakken. Op deze zijtakken groeien de twijgen met daaraan bloem en blad.

Twee snoeibeurten

De blauweregen heeft twee snoeibeurten nodig. Eén daarvan is in de loop van de zomer, waarbij de lange zweepachtige takken op 15 cm van de hoofdtak worden teruggesnoeid. Indien u tevens een nieuwe hoofdtak wilt creëren, zorg dan dat deze tak opnieuw geleid wordt in de gewenste richting. Door het verwijderen en/of inkorten van de zijtakken kan de plant niet meer doorgroeien en richt zich deze op de voortplanting wat betekent dat ze nogmaals zal gaan bloeien.

In maart van het volgende jaar heeft de Wisteria een tweede snoeibeurt nodig. De in de zomer terug geknipte takken dienen nu tot 2 of 3 knoppen van de hoofdtak gesnoeid te worden. De nieuw gecreëerde hoofdtak kan tot 50 cm van de basis van die tak terug gesnoeid worden. De korte twijgen met (rondvormige) bloemknoppen dient u uiteraard met rust te laten.


Geen bloei?

Er zijn verschillende oorzaken waarom een Wisteria niet (goed) bloeit:

  1. Te weinig zon: Wisteria houdt van volle zon, ze heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig
  2. Gezaaide plant: van gezaaide blauwregenplanten is het onzeker of en wanneer ze gaan bloeien. Kies bij aankoop voor Wisteria planten van stek of voor geënte rassen. Of koop een plant die in bloei staat.
  3. Verkeerd gesnoeid: zie verderop onder het kopje 'snoeien'
  4. Te veel mest: overdadige (stikstof)mest zal leiden tot (te) veel blad, overdadige groei en minder bloemen. Indien er gemest wordt, zorg dan voor een meststof met een relatief hoog aandeel fosfor (het P-gehalte in de NPK aanduiding) zoals bv. een specifieke meststof voor rozen. Voorkom het gebruik van kalk, dit zal leiden tot gelig blad.

Nolina maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok